Per Lietuvą nuvilnijęs 2019 m. Pasaulio viktorinos čempionatas pradžiugino puikiais rezultatais.

Pirmą kartą istorijoje visi trys Lietuvos lyderiai perkopė 90 taškų slenkstį ir krito net trijų temų Lietuvos rekordai.

Kas tie dešimt geriausių Lietuvos viktorinininkų

Čempionu aštuntą kartą iš eilės tapo “nenugalimasis” 30 m. amžiaus matematikas VDM Šarūnas Dirmeikis, su 119 taškų. Antrasis liko 34 m. VM Žilvinas Adomaitis (93 tšk.), trečiasis – 27 m. programuotojas VM Povilas Kripas (91 tšk.).

Kaip įprasta, Pasaulio viktorinos čempionate dalyvauja pajėgiausių Lietuvos proto žaidimų lygų atstovai, o daugelis lyderių kiekvieną savaitę žaidžia net keliose lygose.

Šarūnas Dirmeikis yra vienos žymiausių Lietuvos viktorinų komandų “O mažiukas” kapitonas (R. Petrausko, I. Rosenaitės “Protų kovos”), Žilvinas Adomaitis atstovauja “Mad Thinkers” (R. Petrausko “Protų kovos”) ir 2PK (PLAKNK), o Povilas Kripas į priekį veda “Kovines sniegenas” (Roberto Petrausko Protų kovos) ir “Uroditus” (PLAKNK).

Trys Lietuvos lyderiai su savo apdovanojimais - iš kairės Š. Dirmeikis, Ž. Adomaitis, P. Kripas

Trys Lietuvos lyderiai su savo apdovanojimais – iš kairės Š. Dirmeikis, Ž. Adomaitis, P. Kripas

4 vietą Lietuvoje užėmė 33 m. rinkodaros vadybininkė Rustė Tervydytė (89 tšk.), pagerinusi Lietuvos moterų rekordą. Ji žaidžia Inos Rosenaitės Protų kovose (“Team with no name”) ir Protų kovose su Robertu Petrausku (“Popiežiaus pakalikai”).
5 vieta – 33 m. žurnalistas VDM Antanas Manstavičius (irgi 89 tšk., bet prastesnė nei Tervydytės blogiausia tema). Kaip pats sakė, jis šiuo metu barų viktorinų karjerą pristabdęs ir atsidėjęs vaikų auginimui – bet tikisi grįžti, o PVČ rezultatai rodo, kad sportinės formos dar neprarado.
6 vieta – 58 m. rašytojas VDM Regimantas Dima (84 tšk.) iš Protų kovų su Robertu Petrausku (“T-Rex” komanda).
7 vieta – 45 m. programų vadovas Artūras Kuliešas (84 tšk.), Inos Rosenaitės Protų kovose vedantis į priekį “Who Ciongs” komandą.
8 vieta – 28 m. studentas Benjaminas Valiauga (83 tšk.), žaidžiantis PLAKNK “Fata Morgana” ir Auksiniame prote “1/x” komandoje, taip pat padedantis organizuoti Protų kovas su Robertu Petrausku.
9 vieta – 29 m. komunikacijos specialistas Olegas Volkovas (83 tšk.). Beje, jis yra PVČ Lietuvoje naujokas. Tai ne tas pats VM Olegas Volkovas, kuris dalyvaudavo iki šiol: šiemet jis dalyvavo Rygoje (ir, jei būtų žaidęs Lietuvoje, būtų tapęs vicečempionu).
10 vieta – 28 m. biochemikas VM Edvin Stankevič (82 tšk.), puikiai žinomas visai viktorinų bendruomenei, nes proto žaidimai yra jo pagrindinis hobis ir jis juose dalyvauja beveik kasdien: Roberto Petrausko, Inos Rosenaitės (“O mažiukas” komanda), PLAKNK, Kiloklausimas, “Kas? Kur? Kada?” rusų k., o taip pat nekassavaitinėse krepšinio, futbolo, kino ir muzikos viktorinose. Beje “Kiloklausime” Edvinas žaidžia… vienas, be komandos. Ir laimi.

20 Lietuvos lyderių

20 Lietuvos lyderių

Trys nauji Lietuvos temų rekordai ir kiti lyderiai

VDM Šarūnas Dirmeikis pagerino ir dviejų temų rekordus. Kultūroje surinko net 22 taškus ir net 3 taškais sumušė dar 2012 m. pasiektą VDM Aido Puklevičiaus rekordą (19 tšk.) ir keturiais taškais aplenkė antruoju temoje likusį VDM Regimantą Dimą.

Komunikavime Šarūnas Dirmeikis irgi surinko 22 tšk. ir pasigerino savo paties 2017 m. Lietuvos rekordą (20 tšk.). Komunikavimo temoje Šarūnas Dirmeikis parodė dar didesnį pranašumą prieš kitus žaidėjus – antrą vietą užėmęs Olegas Volkovas surinko 16 tšk.

Trečiasis Lietuvos rekordas pagerintas Gyvenimo temoje, o pagerinimo autorius – VM Povilas Kripas, irgi surinkęs 22 tšk. Beje, ir iki šiol – nuo pernai – Gyvenimo temos rekordas irgi priklausė jam: 21 tšk. Jei 2018 m. Povilas Kripas gyvenimo temą laimėjo dviem taškais, tai 2019 m. pranašumą gerokai sustiprino – antroji likusi 29 m. psichologė Greta Gedgaudaitė surinko 17 tšk., net 5 taškais mažiau.

PVČ 2018 Vilniuje - tik dalis iš daugaiu nei 170  dalyvių, žaidusių MRU didžiojoje auditorijoje

PVČ 2018 Vilniuje – tik dalis iš daugaiu nei 170 dalyvių, žaidusių MRU didžiojoje auditorijoje

Istorijos temoje triumfavo VDM Antanas Manstavičius (18), antrąją vietą iškovojo vienas vyriausių ir ištikimiausių PVČ dalyvių Lietuvoje 65 m. valstybės tarnautojas VM Rimantas Grikienis (17).

Pasaulio temoje po 18 tšk. surinko VDM Šarūnas Dirmeikis ir VM Rimantas Grikienis.

Pramogas laimėjo Rustė Tervydytė (16 tšk.), tiek pat surinko, bet bendroje įskaitoje žemiau buvo, 36 m. programų vadovas Kęstutis Vaškevičius ir VM Edvin Stankevič.

Dvi iš aštuonių temų laimėjo ne Vilniaus atstovai.

Mokslo temos lyderis – 22 m. studentas Mindaugas Dagilis iš Kauno (17 tšk.), aplenkęs VM Povilą Kripą (14 tšk., antra vieta).

Sporte triumfavo pirmąsyk tokias aukštumas pasiekęs nuolatinis PVČ dalyvis 55 m. finansininkas Artūras Pribušauskas iš Panevėžio (14 tšk.), aplenkęs ir 33 m. vadybininką VM Dominyką Lašinską iš Vilniaus, ir šios temos Lietuvos rekordininką VDM Minijų Tilindį, šiemet surinkusius po 13 tšk.

Beje, savotiškas rekordas yra VM Žilvino Adomaičio pasiekimas – jis sugebėjo surinkti 93 tšk. tapti Lietuvos vicečempionu ne tik nelaimėjęs nei vienos temos, bet netgi nė vienoje temoje neužėmęs pirmųjų trijų vietų. Atrodo, jo žinios – pačios “tolygiausios”.

Lietuvos miestų lyderiai – gerai žinomi

Lietuvos miestuose šiemet triumfavo tokios sėkmės jau ragavę žaidėjai, išskyrus Biržus, kur laimėjo Giedrius Nemeika (67 tšk.). Į pastarąjį miestą PVČ sugrįžo po dviejų metų pertraukos.

Vilniuje, kas be ko, laimėjo VDM Šarūnas Dirmeikis, Kaune titulą apgynė 30 m. geografas VM Almantas Steckevičius (76 tšk.), Šiaulių čempionu po pertraukos vėl tapo 47 m. VM Rolandas Urniežius (65 tšk.), Panevėžyje lygių nebuvo dažniausiai tame mieste laiminčiai 55 m. VM Birutei Nefaitei (68 tšk.), o Mažeikių čempiono titulo neužleidžia 31 m. sandėlio vadovas VM Žydrūnas Jonušas (63 tšk.).

Šiais metais dėl organizatorių trūkumo PVČ nevyko Klaipėdoje bei Alytuje. Apskritai dėl organizatorių ir rėmėjų kaitos PVČ Lietuvoje šiemet buvo susidūręs su neaiškumais ir netgi organizatoriai buvo išreiškę abejonę, ar jis įvyks. Tačiau renginį išgelbėjo jo gerbėjai, prisidėję savo laiku bei surinkę lėšų ir rėmėjų vieninteliam dalykui, kuris kainuoja pinigus – klausimynų spausdinimui (visas kitas PVČ organizavimas yra pagrįstas savanorišku darbu). Visgi, dėl vėliau paskelbtos registracijos ir mažiau miestų, palyginus su pernykščiais, dalyvių skaičiai kiek sumažėjo: žaidė 304. Nepaisant to, Lietuva išliko tarp pasaulinių lyderių pagal dalyvių skaičių.