TVA atstovai Lietuvoje paskelbė naujuosius 2018 m. Pasaulio viktorinos čempionato reitingus, o taip pat oficialiai paskelbė, kam suteikti Lietuvos viktorinų meistrų ir didmeistrių titulai.

Iš viso reitinguotų žaidėjų padaugėjo nuo 221 iki 271. Reitinguoti 62 nauji žaidėjai, 3 vėl sudalyvavę po pertraukos sugrįžo į reitingus, o 15 žaidėjų reitingų neteko dėl neaktyvumo.

Lyderių rokiruotės – dėl reitingų praradimų

Naujasis Lietuvos PVČ reitingų top 30

Naujasis Lietuvos PVČ reitingų top 30

Kadangi PVČ 2018 klausimai pasirodė sunkesni, nei pastarųjų PVČ, tik kai kuriems žaidėjams pavyko pasigerinti savo reitingus. Dauguma reitingų išliko nepakitę – kadangi, pagal taisykles, Lietuvos PVČ reitingas yra dviejų geriausių pasirodymų per pastaruosius keturis PVČ suma, net ir kartą pasirodžius prasčiau reitingas neprastėja.

Sumažėjo tik tų viktorinininkų reitingai, kurie buvo itin gerai pasirodę 2014 m., mat 2014 m. rezultatai po 2018 m. PVČ nebebus naudojami skaičiuojant reitingą – juos pakeitė 2018 m. rezultatai.

Daugiausiai dėl šito įvyko tam tikros rokiruotės reiitnų lyderių sąrašuose. Ne, VDM Šarūno Dirmeikio niekas neaplenkė – nors reitingo, priešingai nei pernai ir užpernai, šiemet jis ir nepasikėlė. Tačiau iš antrosios vietos iškrito VDM Antanas Manstavičius – „išėmus“ iš reitingo jo puikų 2014 m. pasirodymą, jo reitingas sumažėjo 8 tšk. iki 170. To pakako, kad jį „prašautų“ Regimantas Dima (174) ir Herkus Gudavičius (171), nors šie reitingų ir nepasikėlė.

Trijų reitingo taškų netekęs VDM Minijus Tilindis irgi smuktelėjo – į penktąją vietą iš ketvirtos (172).

Beje, Lietuvos PVČ reitingai atrodytų kiek kitaip, jei Olegas Volkovas būtų dalyvavęs PVČ 2018 Lietuvoje: jis, surinkęs 91 tšk., būtų užėmęs čempionate antrąją vietą ir taip būtų pasikėlęs reitingą iki 180 bei užėmęs tvirtą antrą vietą. Tačiau kadangi reitingai priskiriami pagal žaidimo vietą, o ne pilietybę, Olegas Volkovas reitinge liko šeštas.

Į septintą vietą iš karto šovė naujai reitinguotas žaidėjas Povilas Kripas (158). Jis vienintelis iš naujai reitinguotų žaidėjų išsyk gavo auksinį reitingą (150 ir didesnį). Keturiolika naujai reitinguotų žaidėjų gavo sidabrinį reitingą (100 ir didesnį), 47 – bronzinį reitingą (50 ir didesnį).

Kas uždirbo ir prarado daugiausiai reitingo taškų

Tarp tų, kuriems šiais metais visgi pavyko reitingą pasigerinti, tikriausiai labiausiai džiaugtis turėtų VM Edvin Stankevič ir Domas Krapikas, mat jie, pasikėlę reitingą atitinkamai 10 tšk. ir 7 tšk., pateko į dešimtuką (devinta ir dešimta vietos).

Didžiausią reitingų šuolį padarė Jonas Danielius (+22 tšk.). Antrąjį – Lukas Gylys (+18 tšk.), kurio šuolio pasekmė kur kas saldesnė: kartu su VM Edvinu Stankevič ir Domu Krapiku, jis gavo auksinį reitingą. Iš viso asmenų su auksiniais reitingais dabar – 15. Sidabrinį reitingą turi 98, bronzinį – 157.

Auksinio reitingo neteko Aistė Matijošaitytė (-4), sidabrinio – Andrius Zimaitis (-10). Abudu šį čempionatą praleido. Sidabrinį reitingą vietoje bronzinio pelnė net šeši žmonės: Gytis Liutkevičius, Kostas Strielkūnas, Tomas Bartulevičius, Aleksas Legačinskas, Pvilas Mačiulis, Rūta Pėstininkaitė.

Daugiausiai reitingo taškų neteko Egidijus Anglickis (16) ir VM Česlovas Šimkevičius – keturiolikos (2014 m. jis buvo pasiekęs itin gerą pasiekimą – 74 tšk.).

Kas tapo Lietuvos viktorinų didmeistriais ir meistrais

Naujų titulų šiemet užderėjo kaip niekad. Po pertraukos, Lietuva pagaliau turi naują – septintąjį – viktorinų didmeistrį, kuriuo tapo Regimantas Dima, jau seniai išreiškęs viltį gauti šį titulą. Jis antrąjį kartą per gyvenimą Lietuvoje užėmė antrąją vietą PVČ.

Regimantas Dima atsiima apdovanojimą už antrąją vietą PVČ 2018 Vilniuje (vėliau paaiškėjo, kad ir Lietuvoje)

Regimantas Dima atsiima apdovanojimą už antrąją vietą PVČ 2018 Vilniuje (vėliau paaiškėjo, kad ir Lietuvoje)

Viktorinų meistrais iš karto tapo temas laimėjusi Orinta Budnikaitė (Pramogų tema), Povilas Kripas (Gyvenimo tema) ir Ignas Kriaučiūnas (Mokslo tema).
Monika Variakojienei, tuo tarpu, viktorinos meistrės titulą garantavo atkaklumas: ji jau seniai buvo žengusi pirmąjį žingsnį ir užėmusi prizinę vietą temoje, tačiau to padaryti antrą kartą ir pasiimti titulo ilgai nepavyko. Šiemet pagaliau ji iškovojo antrąją vietą gyvenimo temoje, uždirbdama ilgai lauktą titulą.

Taip pat, viktorinų meistrais pripažinti Kauno čempionas Almantas Steckevičius ir Alytaus čempionas Arvydas Kabašinskas.

Pirmąjį žingsnį viktorinų meistro titulo link užimdami prizines vietas temose žengė Andrius Pocius ir Pijus Krūminas.

Pirmąjį žingsnį viktorinų didmeistrio titulo link žengė Žilvinas Adomaitis. Eilėje prie šio titulo lieka ir Olegas Volkovas – tačiau, jei būtų dalyvavęs PVČ 2018 Lietuvoje, jis jau šiemet būtų tapęs Lietuvos viktorinų didmeistriu.

Kitų miestų ir temų lyderiai jau turėjo titulus iš seniau, todėl jų negavo.

Priminsime, kad Viktorinų didmeistrio (VDM) titulas teikiamas Lietuvos PVČ čempionams bei dusyk užėmusiems antras-trečias vietas. Viktorinų meistro (VM) titulas teikiamas temų lyderiams, miestų lyderiams (bei dukart temose užėmusiems antrą-trečią vietą (nesvarbu, tame pačiame PVČ ar skirtinguose).

Pilnas reitingų ir titulų sąrašas

Pilnas Lietuvos PVČ reitingų ir Lietuvos viktorinų titulų sąrašas yra čia.