Per Lietuvą praūžęs penkioliktas Pasaulio viktorinos čempionatas pradžiugino atkakliausia kova per visą istoriją: Lietuvos čempioną nuo vicečempiono teskyrė du taškai.

Tiesa, titulą jau vienuoliktą kartą iš eilės iškovojo 34 m. matematikas VDM Šarūnas Dirmeikis. Tačiau paplušėti jam teko kaip reikiant, mat visą laiką jam į nugarą kvėpavo Abel Gilsing. Po pirmo kėlinio juos skyrė 9 taškai, bet sporto temoje šių metų vienos temos rekordą pasiekęs Abel Gilsing (18 tšk.) antrojo kėlinio metu skirtumą sumažino iki vos 2 taškų: tokiu mažu skirtumu Šarūnas Dirmeikis dar nėra laimėjęs.

Pasaulio viktorinos čempionatas Vilniuje

Pasaulio viktorinos čempionatas Vilniuje

43 m. olandas viktorinų klausimų kūrėjas Abel Gilsing – naujokas Lietuvos viktorinų scenoje, bet ne Pasaulio viktorinos čempionate. Prieš 6 metus jis dalyvavo Nyderlanduose – kur, kaip pasakojo, viktorinų kultūra daug menkesnė, į čempionatą susirinko tik 8 žmonės. Nuo tada Abelis persikėlė į Lietuvą, čia kuria šeimą – taigi, Pasaulio viktorinos čempionato arenose jį tikriausiai dar pamatysime, o dešimtmetį nebeegzistavusi intriga “kas laimės” vėl grįžo, nes du taškai tikrai nėra neperžengiamas slenkstis. Palyginimui, 2022 m. čempionate Š. Dirmeikis vicečempioną aplenkė 13 taškų, o 2021 m. – net 32 taškais.

Apdovanojamas Abel Gilsing

Apdovanojamas Abel Gilsing

Už dviejų lyderių rikiavosi PVČ senbuviai: trečioje vietoje liko 32 m. biochemikas VM Edvin Stankevič, surinkęs 84 taškus ir antrajame kėlinyje aplenkęs 37 m. rinkodaros specialistę VM Rustę Tervydytę (83) ir 49 m. dėstytoją VDM Minijų Tilindį (83).

Šeštasis – 48 m. tinklo administratorius VDM Olegas Volkovas (75), septintasis – 26 m. menininkas VM Gytis Liutkevičius (71). Jis – ir Kauno čempionas bei geriausiai pasirodęs žaidėjas, žaidęs ne Vilniuje. Tiesa, nuo jo labai nedaug atsiliko PVČ naujokas Alytaus čempionas 39 m. statybininkas Vytautas Rudžianskas (70 tšk.).

2023 m. Lietuvos lyderiai Pasaulio viktorinos čempionate

2023 m. Lietuvos lyderiai Pasaulio viktorinos čempionate

Temų įskaitose irgi buvo netikėtumų, tačiau daugumos temų lyderystę “išsidalino” du Lietuvos lyderiai. VDM Šarūnas Dirmeikis “be konkurencijos” laimėjo Istoriją (17), o Abel Gilsing – sportą (18). Dar dviejose temose Š. Dirmeikis ir A. Gilsing surinko po vienodai taškų, kartu aplenkdami visus likusius dalyvius: Pramogose (14) ir Pasaulyje (15), o Moksle Š. Dirmeikis surinko lygiai taškų su Jonu Barkausku (14) ir aplenkė tiek Abel Gilsing, tiek kitus dalyvius.

Beje, įdomu, kad 21 m. studentas Jonas Barkauskas bendroje įskaitoje užėmė tik 78 vietą su 43 taškais, pademonstruodamas, kad “savo temoje” galima gerai sužaisti nesvarbu, koks bendras rezultatas. Dar ryškiau vienoje temoje sužibėjo Augusta Krūminienė iš Vilniaus – nors bendroje įskaitoje buvo 39-a (55 tšk.), ji vienvaldiškai laimėjo Gyvenimo temą (15), už nugaros palikdama ilgametes temos lyderes VM Rustę Tervydytę, po ilgos pertraukos į PVČ sugrįžusią 32 m. valstybės tarnautoją VM Justę Adakauskaitę, 39 m. moderatorę VM Moniką Variakojienę bei pernai šioje temoje itin sužibėjusią 33 m. psichologę VM Gretą Gedgaudaitę – visos jos atsakė po 14 Gyvenimo klausimų.

Pasaulio viktorinos čempionatas Vilniuje

Pasaulio viktorinos čempionatas Vilniuje

VM Rustė Tervydytė laimėjo Komunikavimo temoje, kartu su VM Gyčiu Liutkevičiumi surinkusi po 15 taškų.

Be Alytaus, naujo čempiono sulaukė ir Šiauliai – ten triumfavo 28 m. studentas Viktoras Mažeika, surinkęs po lygiai taškų su irgi miesto čempiono laurais dar nesidžiaugusiu 36 m. ekonomistu Edgaru Adomaičiu (56 tšk.) – jie abu už nugaros paliko tris buvusius miesto čempionus.

Mažeikiuose ir Biržuose, tuo tarpu, intrigos buvo mažiau: Mažeikių lyderiu vėl tapo 35 m. logistikos specialistas VM Žydrūnas Jonušas (47), o Biržų – 59 m. ekonomistė panevėžietė VM Birutė Nefaitė (65), kuri, kaip ir daug stipriausių Panevėžio viktorinininkų, šiame mieste nebevykstant PVČ, pirmąjį birželio šeštadienį praleidžia Biržuose arba Šiauliuose.

Pasaulio viktorinos čempionato lyderiai Mažeikiuose

Pasaulio viktorinos čempionato lyderiai Mažeikiuose

Lengviausios temos šiemet pasirodė Gyvenimas ir Mokslas – Lietuvos dalyviai jose vidutiniškai teisingai atsakė po 7,077 ir 7,033 klausimus. Sunkiausia tema vienareikšmiškai – Pramogos, kur dalyviai vidutiniškai teisingai atsakė tik 2,469 klausimo. Kitų temų vidurkiai: Istorija – 6,165, Kultūra – 5,480, Pasaulis – 4,939, Komunikavimas – 4,801, Sportas – 4,049. Apskritai Lietuvos dalyvių teisingų atsakymų vidurkis – 42. Jokių temų Lietuvos rekordai šiemet pagerinti nebuvo.

Iš viso Lietuvoje Pasaulio viktorinos čempionate žaidė 181 žaidėjas, iš jų 98 Vilniuje, 35 Kaune, 19 Šiauliuose, 7 Alytuje, 13 Mažeikiuose ir 9 Biržuose. Dalyvavo 142 vyrai ir 39 moterys. Kaip ir kasmet, moterys itin gerai pasirodė temoje “Gyvenimas” – visos geriausios vietos nuo 1 iki 5 Lietuvoje šioje temoje priklauso moterims.

Dalyvių amžiaus vidurkis – 36 metai, jauniausiems dalyviams – po 15, vyriausiam – 69. Tai – viktorinų veteranas VM Rimantas Grikienis, nepraleidęs nė vieno Pasaulio viktorinos čempionato nuo pat 2011 m. ir, kaip dažnai, geriausiai pasirodęs istorijos temoje, kur užėmė trečiąją vietą Lietuvoje (14).

11 čempionatų iš eilės Lietuvoje nenugalimas VDM Šarūnas Dirmeikis

11 čempionatų iš eilės Lietuvoje nenugalimas VDM Šarūnas Dirmeikis

Tarp užsiregistravusiųjų dalyvauti 14 buvo jaunesni nei 20 metų, 54 – tarp 20 ir 30 metų, 89 – tarp 30 ir 40 metų, 55 – tarp 40 ir 50 metų, 16 – tarp 50 ir 60 metų ir 9 – vyresni nei 60 metų. Tiesa, kaip ir kasmet, dalis užsiregistravusiųjų neatėjo.

Prie Pasaulio viktorinos čempionato Lietuvoje prisijungė ir daugiau Lietuvoje gyvenančių užsieniečių, kurie klausimus gali gauti anglų kalba. Be itin puikiai pasirodžiusio Abel Gilsing, dalyvavo ir Pavel Abdi iš Baltarusijos bei, jau antrą kartą, Shoki Takeda iš Japonijos.

Populiariausios užsiregistravusiųjų profesijos – programuotojas (10) ir inžinierius (7), bet šiaip profesijų įvairovė didžiulė.

Kadangi iš kai kurių pasaulio šalių rezultatų persiuntimas užtrunka ilgiau, pasaulio rezultatai bus paskelbti kiek vėliau. Tinklapyje http://pvc.protu.lt bus paskelbti ir pilni Lietuvos rezultatai.