Roterdame pasibaigusiame 2015 m. Europos viktorinos čempionate, kaip jau tapo įprasta, dėl aukščiausių vietų kovojo Anglija ir Belgija. Šįsyk anglai savo nuolatiniams varžovams vilčių nepaliko – laimėjo visus keturis pagrindinius turnyrus.

Europos čempionu individualioje įskaitoje tapo Anglijai atstovaujantis 2015 m. Pasaulio viktorinos čempionas Olavas Bjortomtas (116 tšk.), antras – belgas Ronis Svigersas (104 tšk.).

EVČ 2015 rinktinių finalas (pagal reglamentą rinktinė susidaro iš 4 žmonių)

Nacionalinių rinktinių turnyre ir vėl Anglija pirma, Belgija antra. Finalo rezultatas: 87-83. Tokia baigtis belgus, matyt, nuliūdino, nes kvalifikacijoje į atkrintamąsias varžybas jie buvo pirmieji (Belgija 81 tšk., Anglija 79 tšk.).

Rinktinių pusfinalių rezultatai: Belgija-Norvegija 59-49, Anglija-Estija 67-59. Mažajame finale Estija 62-57 pranoko Norvegiją. Šeimininkai olandai liko šeštojoje vietoje.

Klubų įskaitoje laimėjo Broken Hearts (81 tšk., Anglija), antri Clockwork (80 tšk., Belgija), treti Europalia (78 tšk., Belgija).

Porų įskaitoje nepralenkiami buvo Kevinas Ašmanas ir Patas Gibsonas (75 tšk., Anglija ir Airija), abu buvę Pasaulio viktorinos čempionai. Olavas Bjortomtas, turėdamas mažiau tituluotą partnerį Davidą Steinerį, tenkinosi antrąja vieta (73 tšk., abu – Anglija).

EVČ 2015 individualios įskaitos finalas

Iš viso čempionate dalyvavo 152 individualūs viktorinininkai, 15 valstybių rinktinės, 38 viktorinų klubai ir 77 poros.

Lietuviai Europos viktorinos čempionate šiemet nedalyvavo. Priminsime, kad 2013 ir 2014 m. dalyvavimas Europos viktorinos čempionate buvo kaip pagrindinis prizas “Nacionalinės viktorinos” nugalėtojui. 2006 m. Europos viktorinos čempionate su vardiniu kvietimu dalyvavo ir Lietuvos rinktinė, užėmusi aštuntąją vietą.

Kaip ir Pasaulio viktorinos čempionatas, Europos viktorinos čempionatas (išskyrus nacionalinių rinktinių turnyrą) yra atviras renginys, tačiau dėl žymaus startinio mokesčio ir poreikio skristi į konkretų renginio miestą EVČ paprastai sutraukia tik didžiausius Europos viktorinų meistrus, tuo tarpu PVČ dalyvių demografija kur kas platesnė. Abu renginius organizuoja Tarptautinė viktorinos asociacija (IQA).